Beli mišar prvi put snimljen u Srbiji na Sotskom jezeru

Autor Slavica Čavić 21. Jun 2021.

Sotsko jezero ima brojne lepote u kojima ljubitelji prirode mogu uživati, a uvek smo verovali da je najveći biološki potencijal u pticama. Ovih dana na mnogim novinskim portalima osvanula je vest o fenomenu koji je otkriven upravo na našem jezeru. Istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Nataša Tomić i Marko Šćiban snimili su belog mišara, jedinstvenog u Evropi.

Kako se navodi u saopštenju, istraživači su 11.juna posetili Sotsko jezero kako bi proverili navode da je na ovoj lokaciji godinama unazad primećena bela ptica grabljivica.

,,Krenuli smo ka vozilu i trenutak pre nego što bismo napustili lokaciju iznad naših glava ukazala se potpuno bela ptica grabljivica. Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka Suncu“, objašnjava Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Mišar živi na rubovima šuma, gde se i gnezdi. Ptica je stanarica, što znači da prezimljava kod nas. Hrani se sitnijim sisarima, gmizavcima, vodozemcima, insektima, a ređe lešinom. Tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovako potpuno belog perja nije fotografisan, stoga su ovo prvi snimci ovog retkog fenomena kod nas. Ornitolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi. Međutim, ovaj lepotan je uočen na jezeru još pre dve godine i uspešno odoleva svim izazovima.

Verujemo da će nam ova vest dovesti nove posetioce, bitno je da svojim prisustvom ne ugrožavamo stanovnike okoline jezera. Bez obzira da li ste došli da posmatrate ptice ili da prošetate oko jezera, uvek je važno biti dobar gost. Budite obzirni i pažljivi prema svom domaćinu prirodi,ne ometajte ptice i druge stanovnike prirode. Ne uzimajte ništa i ne ostavljajte ništa iza sebe. Štiteći stanište, štitimo i vrste koje ga naseljavaju.