Mol na Sotskom jezeru od 2004. pa do danas

Autor Slavica Čavić 15. Jul 2021.

Istorija mola započinje 2004.god.kada je u avgustu opština Šid u saradnji sa vojskom započela izgradnju mola i mostića. Bio je to jedan od retkih trenutaka oplemenjivanja sadržaja na jezeru, na radost mnogih plivača, prvenstveno tinejdžera.

Turistička organizacija Srbije je u periodu 2005-2010 koristila sliku pecaroša sa mola Sotskog jezera kao reklamni materijal.

Prilikom izvodjenja radova mol i most opšiveni su neadekvatnim mekim drvenim fosnama koje su postavljene ispod vodnog maksimuma, te je za vreme visokog vodostaja došlo do potapanja i propadanja istih.

Stubovi su godinama virili iz vode kao tužni posmatrači nestajanja dela svoje arhitekture, posmatrajući komade fosni koje plutaju po površini jezera odnoseći sa sobom i velike klinove. Trajao je ovaj proces godinama, a za to vreme postali su i svedoci decenijske eksploatacije vode i više nikad nisu zaronili ispod površine.

Posetioci su sa žaljenjem i razočarenjem posmatrali ovaj prizor koji je značajno narušio izgled jezera. Oni najhrabriji su donosili daske i pravili kozije staze po olupinama mola kako bi mogli da si naprave mesto za skakanje u vodu.

Godinama su ogoljeni stubovi izvirivali iz vode i nadali se novom arhitekti. UG "Sotsko Jezero" je uz podršku sugrađana i donacija rekonstruisalo mol maja 2021.god. Kao takvog ga danas svi koristimo na radost i uživanje. Ponovo se skače sa mola, igraju “slike” i sunča.