Da Sotsko jezero sija u svom punom sjaju

[UPDATE 21. Decembar 2021. GODINE]

U subotu 04-og decembra organizovana je radna akcija na kojoj smo napravili plažu “Maldivi”. Novac koji je sakupljen preko definisanog cilja(151.580 RSD) smo potrošili za 75m3 krupnog šljunka koji je nasut kao podlogu za plažu, kao i za građu za ljuljašku i ogradu. Tok izgradnje plaže možete videti na slikama, kao i aktivnosti koje smo morali sprovesti da bi plaža nastala. Plaža je upinovana na google-u, pa kliknite like ili share, a poziv svakako ne moramo da Vam upućujemo.

Veliko hvala svima koji su učestvovali na bilo koji način u kampanji za očuvanje jezera Sot. Uživajmo zajedno.

[UPDATE 25. NOVEMBAR 2021. GODINE]

Kupili smo opremu za održavanje zelenih površina. Pre kupovine opreme stupili smo u kontakt sa kompanijom Stihl Srbija koja nam je omogućila veliki popust na namenski traktor i dva trimera, treći trimer je dobijen na poklon. Na taj način smo se uklopili u naše potrebe i predviđeni fond novca (349.346 RSD) koji je skupljen na platformi. Veliko hvala kompaniji Stihl, kao i vama dragi donatori na ostvarenju zajedničkog cilja. Idemo dalje sa novim ciljevima i uspesima, bosi na travi :-).

[UPDATE 21. OKTOBAR 2021. GODINE]

Uspeli smo, uspeli. Svima vama koji ste prepoznali našu volju i energiju da Sotsko jezero učinimo lepšim mestom i podržali nas u našoj kampanji za kupovinu namenskih alata, veliko hvala i vidimo se na zelenoj travi.

Najzanimljivije tek sledi. U narednih mesec dana ćemo realizovati kupovinu alata. Kada izvršimo kupovinu obavestićemo vas o svim detaljima. Daćemo sve od sebe da u istom periodu našim dragim donatorima koji su osvojili nagrade dostavimo nagrade.

Sredstva koja su namenjena za projekat nove plaže Maldivi ćemo potrošiti nakon kupovine opreme za košenje. Potrudićemo se da završimo plažu tokom ove jeseni ukoliko vremenski uslovi dozvole. Sva sredstva će biti iskorištena za šljunkovitu podlogu na plaži. Kada budemo radili na ovom delu projekta obavestićemo vas sa svim detaljima i slikama aktivnosti.

Veliko hvala svima, kao što rekosmo najlepše tek sledi :-)

[UPDATE 06. OKTOBAR 2021. GODINE]

Sunce, trava, nova plaža!

Skupili smo 100% sredstava! Veliko hvala svima: građanima iz svih krajeva Srbije, firmama, dijaspori te promoterima kampanje. Uživaćemo na pokošenoj travi na jezeru, to je sigurno. Sve one koji su nam pomogli, a nisu posetili naše jezero, željno iščekujemo.

Nastavljamo dalje sa kampanjom, sva sredstva koja skupimo preko zacrtanog cilja, preusmerićemo na novi projekat: stvaranje nove plaže na jezeru. Plažu ćemo nazvati “Maldivi” jer će to biti mali raj, posut šljunkom između trske, sa velikom ljuljaškom u vodi, preko puta štrumf sela. (sad vam je jasno otkud naziv :-) ).

Zajedno možemo sve na jezeru svih nas zato nastavimo zajedno sa kampanjom i ostvarimo naš drugi cilj!

Zašto nam je svima neophodno?

Ako pratite dešavanja na Sotskom jezeru preko društvenih mreža ili ste lično posetili ovaj prirodni biser na Fruškoj gori, onda ste upućeni da se mnogo energije ulaže u održavanje i uređenje okoline jezera. Cilj je da nam se uložena energija vrati energijom naših zadovoljnih posetilaca. UG ,,Sotsko Jezero“ za proteklih godinu dana organizovalo je preko 30 radnih akcija, onih za koje je bila potrebna snaga ili onih koje je krasila kreativnost, ali se na kraju svake, kao najvažniji detalj, pokazala velika želja da to sve izgleda baš onako kako je zamišljeno.

Međutim, kada želja ide sama, često može naići na prepreke. Volonteri se trude da prostrane zelene površine oko jezera održavaju čistim i pokošenim.

Kako je celokupan prostor oko jezera očišćen, obim posla je veći, a njihova lična oprema koju koriste je nedovoljna i neadekvatna za održavanje ovako velike površine, koja obuhvata 25000m2. Prirodne lepote koje jezero poseduje obogaćene su obalom duž celog jezera, putem uz jezero, stazom za šetanje, dečjim igralištem, šljivikom sa klupama za odmor, parkingom na brani, plažom i Štrumpf selom.

Potrebno je 6 kosača sa trimerima da rade 4h kako bi sve bilo pokošeno i kako bi ova naša dragocenost nastavila da zrači i spaja osmehe u ovim vremenima kada na njih često zaboravimo. Delove travnatih površina uspemo ponekad da pokosimo traktorom, kada nađemo nekog slobodnog iz sela. Ovakav pristup privremeno rešava ovu potrebu ali nije održiv. Česta je pojava da učesnici akcija mogu doći, ali su im alati zazueti ili neispravni. Takođe se dogode kvarovi tokom rada jer svi imaju alate (trimere) predviđene za održavanje manjih površina.

Iako je teren težak za održavanje i zahteva mnogo truda i vremena, volonteri imaju volju i entuzijazam da redovno, najmanje dva puta mesečno od proleća do jeseni, obavljaju poslove košenja sa ciljem da jedan od retkih dragulja na našim prostorima ne bi postao zaboravljen i zanemaren. Jedino što nam predstavlja prepreku u toj nameri je nedostatak adekvatne opreme.

Rešenje!

Da bi ubrzali košenje potreban nam je namenski traktor za košenje, koji dodatno može i da pokupi travu. Nepristupačne delove jezera, pre svega samu obalu do vode, i dalje je potrebno održavati trimerima.

Potrebna nam je sledeća oprema za održavanje travantih površina:

Za izvođenje ovih radova tu smo i dalje mi iz Udruženja kao i novi dobrovoljci. Znamo da zajedno možemo rešiti i ovaj zadatak. Pomozite koliko god možete, bilo kojim načinom uplate u bilo kom iznosu i proširite priču o projektu dalje, da očuvamo prirodu koja polako nestaje, prijateljstva i dečje osmehe koji nam nedostaju.

Što nas se više uključi pre ćemo završiti. Vidimo se na jezeru.

Cilj: 350.000 RSD

143%

Prikupljeno: 500.926 RSD

PayPal donacije*:
Uredimo Sotsko jezero

*Usluga je namenjena donatorima koji nisu rezidenti Republike Srbije.

Skeniraj kod
Primer uplatnice: