Obnova starih šumskih izvora koji napajaju jezero

Zašto nam je potrebno

Problem koji rešavamo je revitalizacija zapuštenih šumskih izvora koji napajaju jezero Sot. Na ovaj način za širu zajednicu rešavamo problem podizanja nivoa vode u jezeru koji se reflektuje na biodiverzitet u vodi i oko nje. Naime, u letnjem periodu presušuju tršćaci u plitkom delu jezera u kojima se gnezde ptice, mreste ribe, nastanjuju vodozemci i gmizavci. Drugi problem je jedino pojilište za divlje životinje lovišta Vorovo koje u letnjim mesecima ostaje bez vode. Dodatno, izvori bi svakodnevno obogaćivali jezersku vodu neophodnim kiseonikom. Revitalizacijom izvora delom bi rešili i problem niskog vodostaja na plažama koje su namenjene za relaksaciju i odmor.

Na lokalitetima izvora postavićemo klupe i stolove za odmor. Pošto se izvori nalaze tik uz biciklističku stazu(pogledati slike gore) oni ujedno postaju i mesta za odmor.

Radovi

1. dan - krčenje puta kroz šumu do oba izvora. Čišćenje neposredne okoline izvora od niskog rastinja. Izblatnjavanje svakog od izvora. Nasipanje obala oko izvora kamenom.

2. dan - izrada ograda oko izvora kao vida zaštite. Izrada i postavljanje klupa i stolova za odmor. Po potrebi ograditi ciglom obod rupe na većem izvoru, ovo je otvorena tema dok ne očistimo mesto i uvtrdimo potpuno stanje.

Pročišćavanje kanala od izvora do jezera.

Potrebna sredstva

Kao što se može zaključiti iz prethodnih sekcija nisu potrebna velika sredstva. Za izvođenje radova tu smo i dalje mi iz Udruženja kao i novi dobrovoljci. Znamo da zajedno možemo rešiti i ovaj zadatak. Pomozite koliko god možete, bilo kojim načinom uplate u bilo kom iznosu, i proširite priču o projektu dalje, što nas se više uključi pre ćemo završiti.

NAZIV STAVKE OPIS JEDINIČNA CENA [RSD] UKUPNO [RSD]
Bagremovi stubovi 1m3 bagremove građe 7.000,00 14.000,00
Rezana građa, čamova 2m3 30.000,00 60.000,00
Kamen tucanik 10m3 3.000,00 30.000,00
UKUPNO 104.000,00

Vidimo se na osmatračnici i tiho u prirodi .

Cilj: 104.000,00 RSD

Prikupljeno: 0 RSD

PayPal donacije*:
Uredimo Sotsko jezero

*Usluga je namenjena donatorima koji nisu rezidenti Republike Srbije.

Skeniraj kod
Primer uplatnice: