Rekonstrukcija toaleta, tuševa i svlačionica

Zašto nam je svima neophodno

Kao što ste se i uverili(ili ćete uskoro) naše jezero posećuje veliki broj ljudi, ali samo retki celodnevno borave. Glavni razlog ovoga jeste nedostatak uređenog prostora za sprovođenje higijene. Takođe prilikom održavanja manifestacija na jezeru, kao što je bio humanitarni bazar “Deca za Lazara”, kada u kratkom vremenu veliki broj ljudi boravi na jezeru potreba za prostorom za higijenu naročito dolazi do izražaja. Alternativni načini familijarni za prirodu jesu rešenje, ali privremeno.

Tokom leta kada se svi kupamo u jezeru javlja se potreba za tušem, koji ujedno može služiti i kao česma, kao i za svlačionicama.

Zbog gore navedenog želimo iste probleme da rešimo na našem jezeru, sistematski i na duži vremenski period.

Trenutno stanje

Na jezeru postoje zapušteni objekti potrebne namene sa pratećom infrastrukturom(sproveden okiten od bunara do tuševa i toaleta). Lokacije objekata pogledati na prvoj slici.

Bunar je pun vode. Nedostaje poklopac. Objekat pored samog bunara je predviđen za pumpu. Kada je izgrađeno jezero u ovom objektu je postojala pumpa pogonjena SUS motorom, verovatno traktorski. Pumpa je devastirana, ostaci se vide na slici. Na istim slikama se vidi okitenska cev(crno sa plavim linijama) koja pretpostavljamo da ide do tuševa i toaleta. Ovu trvdnju baziramo na razgovorima koje smo vodili sa meštanima sela. Kod tuša i toaleta se takođe vide da dolaze okitenske cevi iz zemlje, što dodatno potvrđuje pretpostavku.

Trenutno stanje tuša ilustruje četvrta slika. Noseći stub tuša je čitav. To je betonski armirani stub, a same cevi koje sprovode vodu i ventile je potrebno zameniti, tj postojeći su neupotrebljivi.

Toalet je prikazan od pete slike pa na dalje. Obrastao je u šipražje. Lociran je iznad plaže za kupanje. Do toaleta vode betonske stepenice. Na početku samih stepenica je septička jama koja je trenutno puna smeća. Sam toalet, poslednja slika u nizu, čine dve odvojene celine namenjena za različite polove. Unutar svake celine su po dva toaleta. Ujedno ovi toaleti se mogu koristiti i kao svlačionice.

Potrebni radovi

Bunar je potrebno zatvoriti sa poklopcem da sprečimo upadanja, prljanje vode i zatrpavanje bunara. Pored samo - poklopac, solarni panel, invertor, baterije, pumpa sa hidroforom.

Tuševi kao celina ovog projekta zahtevaju najmanje ulaganja. Potrebne su nove vodovodne cevi i ventili za sva četiri tuša. Izbetonirati platformu oko samog tuša i uspostaviti odvod.

Toalet je najveća celina, jer se sastoji od nekoliko delova koji ga čine a i nalazi se u najlošijem stanju. Pristup samom objektu je potrebno okrčiti. Kao što vidite sa slika obrastao je u šikaru. Objekat se nalazi na uzvišenju i nekada su postojale stepenice koje je korenje izlomilo. Dakle, potrebne su nove stepenice od plaže do objekta i mali plato ispred samog objekta. Neposredno uz objekat je i stara septička jama koja je trenutno puna smeća(kese, flaše i slično), pa je potrebno očistiti. Kao i napraviti poklopac.

Osnova objekta koji čini toalet je prikazan na slici. Da bi se objekat stavio u funkciju potrebno je uraditi sledeće:

  • Sprovesti vodu;
  • Postaviti vodovodne cevi unutar objekta;
  • Postaviti odvodne cevi;
  • Instalirati led rasvetu;
  • Postaviti vrata, i prozore;
  • Ugraditi umivaonike i wc šolje;
  • Zalepiti pločice.
Saglasnosti
Potrebna sredstva

Kao što vidite iz prethodnih sekcija potrebno je dosta sati rada i domišljatosti da se projekat ostvari, za izvođenje ovih radova smo tu mi iz Udruženja. Za nabavku materijala nam je potrebna vaša pomoć. Znamo da zajedno možemo sve rešiti. Pomozite koliko god možete, bilo kojim načinom uplate u bilo kom iznosi, i proširite priču o projektu dalje, što nas se više uključi pre ćemo završiti. Vidimo se na kupanju .

Cilj: U NASTAJANJU

33.3%

Prikupljeno: 0 RSD

OKTOBAR 2023.GODINE - ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA TOALETA NEMATERIJALNIM DONACIJAMA.


PayPal donacije*:
Uredimo Sotsko jezero

*Usluga je namenjena donatorima koji nisu rezidenti Republike Srbije.

Skeniraj kod
Primer uplatnice: