Staza Zdravlja

Zašto nam je svima potrebno

Veliki broj ljudi vikendom u grupama (parovi, prijatelji, porodice) šetaju oko jezera i dođu do kraja jezera (ograde od NP “Fruška Gora”) i moraju nazad istim putem. Ova staza je zapravo put uz severnu obalu jezera dužine oko 1,3km.

Postoji mogućnost da ovu postojeću stazu nastavimo učinimo je kružnom stazom oko celog jezera. Tada bi staza obuhvatala i deo uz južnu obalu jezera gde se listopadna šuma naslanja na jezero. Ovakva staza bi bila unikatan ambijent.

Staza

Severni deo obale jezera sa postojećim putem je deo staze koji je spreman. Sa zapadne strane stazu čini brana jezera. Uz južnu obalu jezera, gde se prostire deo listopande šume NP “Fruška gora”, postoji ne toliko dobro utvrđena staza dužine oko 300m. Ovu stazu su ad-hok napravili pecaroši. Utvrđivanjem ove postojeće staze(proširiti i staviti ogradu na pojedinim delovima) i njenim produbljivanjem dalje u šumu završio bi se južni deo staze.

Ostaje nam nerešen istočni deo. Za ovaj deo staze mora se napraviti prelaz preko jezera. Kao rešenje je most dužine 90 metara, detalji na slikama dole. Važno je napomenuti da istočni deo jezera pripada NP “Fručka gora” i služi kao izvor vode za divlje životinje, te s toga ne možemo napraviti stazu kopnenim delom jezera u celosti. Zbog životinja most ćemo odmaknuti od ograde NP-a. Most je širine 1m. Predviđeno je da most ima i proširenja, kao mesta za odmor ili pecaroška mesta.

Ovako realizovano ukupna dužina staze je 2,5km.

Radovi

Potrebno je okrčiti deo staze kroz šumu i napraviti ogradu na nekim delovima koju su strmi. Ove radove na stazi ćemo rešiti radnom akcijom.

Najveći izazov, posao a i sredstva zahteva most. Potrebno je postaviti stubove u vodu, što je ujedno i najveći zadatak, a potom postaviti pod mosta i ogradu. Najdublja tačka u delu gde je most predviđen je 4m. Za postavljanje šipova mosta biće nam potrebna eksterna mašinerija. Dužina mosta jeste velika (90m) i zato će nam trebati dosta materijala. Ako šipove stavljamo na po 1m razdaljine na ovu dužinu treba nam 212 stubova, a daske za pod (90x1)m2.

Potrebna sredstva

Kao što se može zaključiti iz prethodnih sekcija zbog potrebe premošćavanja dve obale potrebna su nam velika sredstva. Za izvođenje radova tu smo i dalje mi iz Udruženja kao i novi dobrovoljci. Znamo da zajedno možemo rešiti i ovaj zadatak. Pomozite koliko god možete, bilo kojim načinom uplate u bilo kom iznosu, i proširite priču o projektu dalje, što nas se više uključi pre ćemo završiti.

Srešćemo se mi na stazi :-) .

Cilj: 350.000 RSD

Prikupljeno: 0 RSD

PayPal donacije*:
Uredimo Sotsko jezero

*Usluga je namenjena donatorima koji nisu rezidenti Republike Srbije.

Skeniraj kod
Primer uplatnice: